Brzoskwiniowy tort Melba od McVitie’s na wiosenne przyjęcie


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Brzoskwiniowy tort Melba od McVitie’s na wiosenne przyjęcie
2018-04-18
Po długich miesiącach zimy, wreszcie zawitała do nas wiosna. Dni są coraz dłuższe, świeci słońce i rozkwitają kwiaty. Dookoła jest pięknie i kolorowo. Taka pogoda sprzyja długim spacerom, uprawianiu sportów i spotkaniom na świeżym powietrzu. Co podać gościom, aby byli zachwyceni?

Lista zakupów:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Składniki na ciasto:

·         50 g (3-4 ciastka) McVitie's Digestive The Original

·         3 jajka

·         3 łyżki gorącej wody

·         200 g cukru

·         szczypta soli

·         50 g mąki

·         25 g mielonych migdałów

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1,5 puszki brzoskwiń (ok. 850 ml)

·         10 płatków białej żelatyny

·         500 g jogurtu naturalnego

·         2 łyżki soku z cytryny

·         400 g śmietany

·         135 g dżemu malinowego (bez pestek)

·         200 g malin

Wartość kaloryczna na porcję:

ok. 319 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 36 g

Przygotowanie:

Ilość porcji: ok. 14 porcji

Przygotowanie: 50 minut

Czas oczekiwania: 8 godzin

 

 

Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C (z termoobiegiem ustaw 155°C). Wysmaruj tłuszczem dno formy zatrzaskowej (Ø 26 cm) i przygotuj spód ciasta. Herbatniki McVitie's drobno pokrusz. Białka oddziel od żółtek. Następnie białka i 3 łyżki gorącej wody ubij na sztywno, dodając stopniowo 100 g cukru i szczyptę soli. Połącz z żółtkami. Przesiej mąkę, dodaj migdały, pokruszone ciastka i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki połącz z mokrymi. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż masę do formy zatrzaskowej, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 18 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do wystudzenia.

 

Teraz przechodzimy do przygotowania warstwy jogurtowej. Brzoskwinie dobrze odsącz. Połowę pokrój w plastry, a pozostałe rozdrobnij na puree. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W tym czasie połącz puree z brzoskwiń, jogurt, sok z cytryny i 100 g cukru. Żelatynę lekko odsącz i rozpuść. Najpierw połącz ją z 2 łyżkami jogurtu kremowego, następnie dodaj resztę kremu. Wstaw masę do lodówki na ok. 20 minut. W międzyczasie ubij śmietanę na sztywno, dodaj ją do kremu, kiedy tylko zacznie się żelować. Niewielką ilość rozprowadź na biszkopcie. Rozłóż kawałki brzoskwiń i nałóż na nie pozostały krem brzoskwiniowy. Wyrównaj powierzchnię. Tort najlepiej wstawić na noc do lodówki.

 

Przed podaniem posmaruj tort dżemem malinowym i udekoruj malinami lub innymi świeżymi owocami.

 

To będzie najsmaczniejszy tort, jaki kiedykolwiek zrobiłaś!

Nadesłał:

MateuszG

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl