Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek
2018-02-02
Marchew kiedyś niedocenione warzywo, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna u każdego. Od pokoleń wykorzystywana jako składnik zup czy surówek, często również jako zdrowa przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Od początku XX wieku popularność zyskała także marchew w postaci słodkiego deseru.

Ciastem marchewkowym zajadają się prawie wszyscy na świecie, dlatego 3 lutego warto znaleźć czas i przyrządzić własny, słodki i zdrowy wypiek. Świetnym dopełnieniem podwieczorku z tym przysmakiem będzie aromatyczna filiżanka herbaty Ahmad Tea London.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.

Ciasto marchewkowe:

Składniki

·         5 jajek

·         250 g masła

·          1,5 szklanki cukru

·         2 szklanki mąki pszennej

·         0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka cynamonu

·         2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)

Przygotowanie:

Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.

 

Dla podkreślenia smaku ciasta polecamy zaparzenie herbaty Rooibos & Cinnamon Ahmad Tea London. Zapach cynamonu i łagodny aromat południowoafrykańskiego rooibosa sprawi, że odpoczniecie od codzienności i zrelaksujecie się po długim dniu.

 

 

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl 

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl