Historia syberyjskiego gorzelnictwa


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Historia syberyjskiego gorzelnictwa
2017-09-23
Syberyjskie gorzelnictwo rozpoczęło się dosyć wcześnie, bo już w XVII wieku. Przemysł gorzelniany był na Syberii bardzo rozwinięty i przynosił najwyższe zarobki. Historia gorzelnictwa w Mariińsku rozpoczęła się wraz z wybudowaniem produkującej spirytus Gorzelni Piotrowskiej.

Mariińsk dzięki świetnej lokalizacji został miastem powiatowym. Miasto się bogaciło budowane domy były wytrzymałe i dekorowane. Lokalni kupcy uwielbiali spędzać czas pijąc pół-szoft. Dzięki temu, że przez Mariińsk przebiegał Trakt Syberyjski, tory kolejowe oraz stała tam gorzelnia, w mieście zbudowano państwowy magazyn gorzelniany.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Produkcja pierwszych Syberyjskich trunków nie była bardzo skomplikowana. Nie pozwalała na to tymczasowa technologia. Mąka i słód były umieszczane w kadzi. Następnie zalewano ją wodą i podgrzewano do ok 45°. Zacier poddawany był czterodniowej fermentacji. Po całym procesie produkcyjnym otrzymywany gęsty trunek miał zawartość alkoholu wahającą się między 70-80%. Napój sprzedawany był jako „póługar” lub „wino”. Wraz z rozwojem technologii, trunek powoli przyjmował inne cechy i nazwę. Wino chlebowe, zwykłe, stołowe to nazwy które otrzymał zanim został oficjalnie nazwany wódką w 1936 roku.

Spore doświadczenie i długa praktyka w produkcji alkoholi, pozwoliły stworzyć wybitny trunek. Alkohol rozgrzewał, smakował, świetnie się prezentował oraz zawierał sporo zdrowych składników. Kombinacja artezyjskiej wody, alkoholu, orzeszków cedrowych oraz miodu z tajgi pozwoliła uzyskać imponujący efekt.  Wiele testów i degustacji potwierdziło jakość pierwszego „Ruskiego Szyku”.

"Русский шик" Ekskluzywna wódka rosyjska z Syberii

Rosyjska wódka „Ruski Szyk” wytwarzana jest w idealnych, czystych warunkach. W odległości 200km od destylarni nie znajdują się żadne inne obiekty przemysłowe. Jest ona połączeniem tradycyjnych rozwiązań produkcyjnych i nowoczesnych technologii. Bazą „Ruskiego Szyku” jest wysokiej jakości, syberyjski alkohol „Luks” oraz krystalicznie czysta artezyjska woda z Mariińska. Trunek jest doprawiany syberyjskim miodem i orzeszkami cedrowymi.

"Русский шик"jest alkoholem najwyższej jakości. Masywna, ekskluzywna butelka, oraz ręcznie wykonana, metalowa etykieta nadają całości elitarnego wyglądu. Sam trunek zgarnął wiele nagród między innymi 4 Grand Prix „Gwiazda Prodexpo”, 8 złotych i dwa srebne medale degustatorskie. Dzięki dobrym ocenom i nagrodom producenci zdecydowali się wypuścić dodatkowo dwie nowe linie produkcyjne alkoholu. „Русский шик” Luxury oraz Royal.

Seria Luxury miała być luksusowa oraz zdrowa. Poprzez fakt, że w skład serii wchodził czerwony korzeń (siekiernica), alkohol pozytywnie wpływał na krążenie i układ nerwowy. Orzeszki cedrowe i miód zawierały zestaw witamin wzmacniających odporność człowieka.  Seria Royal rozgrzewała, poprawiała humor i pomagała przetrwać syberyjskie mrozy. Bordowa butelka oraz złote wykończenie etykiety czyniły ją wręcz królewskim (lub carskim) prezentem. W skład wchodziły cytryna oraz dzika róża , wzmacniając ilość witaminy C w trunku.

Aktualnie Ruski Szyk nie jest dostępny w ogólnej dystrybucji. Zakupić go można na ten moment w niewielu miejscach. Jednym z nich jest Whisky & Spirit House w Katowicach.


Nadesłał:

Whisky&Spirit House
http://whiskyandspirit.pl

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl