Produkty Unilever bez szkodliwych tłuszczów trans


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Produkty Unilever bez szkodliwych tłuszczów trans
2018-01-12
Firma Unilever, jako pierwszy na świecie producent, już w połowie lat 90. ubiegłego wieku wyeliminowała ze swoich produktów częściowo utwardzone/częściowo uwodornione oleje, będące źródłem izomerów trans.

Ograniczenie do minimum spożycia tłuszczów trans w diecie rekomendują najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem zaleceń żywieniowych na świecie. Unilever to producent wielu znanych i rozpoznawalnych przez konsumentów marek, w tym m. in. margaryn Rama, Flora, Flora ProActiv oraz Delma, a także kostki do pieczenia Kasia. 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Szkodliwe tłuszcze trans

Kwasy tłuszczowe typu trans stanowią szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powstają one przemysłowo, w procesie częściowego utwardzania płynnych olejów roślinnych, ale występują również naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, m. in. w mięsie, maśle, mleku krowim, owczym czy kozim. Ich nadmierne spożycie ma wpływ na rozwój wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych.

Wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem zaleceń związanych z żywieniem i zdrowiem publicznym na świecie, jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) czy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a także polski - Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), rekomendują ograniczenie spożycia tłuszczów trans w diecie.

Etykieta – źródło informacji o produkcie

„By sprawdzić, czy w danym produkcie występują tłuszcze trans, wystarczy uważnie czytać etykiety produktów. Ważne, by właściwie „identyfikować” produkty o lepszym profilu żywieniowym, a więc sięgać po produkty będące źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, a ograniczać te, w których znajduje się więcej tłuszczów nasyconych, oraz wyeliminować z menu te wyprodukowane z użyciem częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem kwasów tłuszczowych typu trans” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec firmy Unilever.

Zgodnie z polskim i europejskim prawem, producenci żywności nie mogą jednak umieszczać na opakowaniach produktów informacji nt. zawartości tłuszczów trans. By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać jego etykietę i zwrócić uwagę na informację o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roślinnych”. Taki częściowo utwardzony olej jest źródłem kwasów tłuszczowych typu trans. Oleje całkowicie utwardzone (w odróżnieniu od tych częściowo utwardzonych), nie posiadają wiązań podwójnych w cząsteczkach kwasów tłuszczowych i dlatego nie dostarczają kwasów tłuszczowych typu trans.

Częściowo utwardzone oleje roślinne są wykorzystywane w recepturach wielu produktów spożywczych - daniach typu fast food czy słodyczach (batonach lub ciastkach produkowanych na bazie częściowo utwardzonych olejów).

Wysokiej jakości margaryny – do jakich zaliczają się m. in. produkty Unilever – produkowane są bez użycia częściowo uwodornionych olejów roślinnych, dlatego nie zawierają tłuszczów trans. Stanowią natomiast cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych kwasów Omega-3 i Omega-6, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, dlatego musimy je uzupełniać wraz z pożywieniem.

Produkty Unilever bez tłuszczów trans

Zgodnie z podjętym w zobowiązaniem, w ofercie firmy Unilever znajdują się m. in. margaryny i tłuszcze przeznaczone do smarowania, smażenia i pieczenia bez częściowo uwodornionych olejów roślinnych. Dzięki temu wszystkie z nich są praktycznie pozbawione (mniej niż 1%) tłuszczów trans. Wyeliminowane zostały one z ich składów już w latach 90.

 „Działania Unilever dostrzegane i doceniane są w skali globalnej, o czym świadczy wyróżnienie przyznane firmie w rankingu 2016 Global Access to Nutrition Index*. Unilever wskazany został, jako lider w reformulacji, którą prowadzi w celu poprawy jakości żywieniowej produktów. O tym, jak szkodliwe są tłuszcze trans dla zdrowia serca i układu krążenia, wiemy już doskonale. Ważne jest jednak, by te potwierdzone naukowo informacje znajdowały odzwierciedlenie w ofercie produktów proponowanych przez producentów. Unilever, jako firma, która wyeliminowała ze składu swoich produktów tłuszcze trans wiele lat temu, wciąż koncentruje się na zmianie receptur oraz na innych działaniach, których celem jest ulepszanie składu i profilu żywieniowego produktów” – mówi Iwonna Niegowska.

Firma Unilever jest także inicjatorem programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”, realizowanego pod patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Celem programu jest popularyzacja wiedzy na temat zdrowego żywienia i roli tłuszczów w zbilansowanej diecie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Global Access to Nutrition Index – indeks publikowany przez Fundację Access to Nutrition Foundation (ATNF), niezależną organizację non-profit z siedzibą w Holandii. 

Głównym celem organizacji jest wspieranie firm i organizacji w ich dążeniu do poprawy jakości produktów, a także budowania poczucia odpowiedzialności i wpływu na wybory oraz zachowania konsumentów, m. in. poprzez regularną publikację indeksów, które oceniają politykę i działania największych producentów żywności i napojów.

Indeks finansowany jest m. in. przez Fundację Billa i Melindy Gates oraz holenderskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych. 

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl