Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
2017-09-15
Miłosz Grabowski, szef kuchni restauracji Pod Różą w Krakowie, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji S.Pellegrino Young Chef, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej, organizowanego od wielu lat przez kultową włoską markę wody S.Pellegrino.

Krakowska osobowość

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Miłosz Grabowski może pochwalić się imponującym, międzynarodowym doświadczeniem. Młody szef kuchni w ciągu kilku ostatnich lat gotował w takich miejscach, jak np. należąca do Gordona Ramsaya restauracja Pétrus w Londynie, Spondi Restaurant w Atenach czy londyńska The Greenhouse.

Potrawa, która została przygotował w ramach konkursu, to wędzona pierś z kaczki z musem o smaku barszczu podawana z  konfitowanymi serduszkamiu i sałatkąz buraków i dukkah. „W kuchni najbardziej cenię sobie różnorodność. W mojej opinii, dobry szef kuchni to osoba niezwykle zmotywowana, stale poszukująca wyzwań w swojej pracy oraz stawiająca jakość dań na pierwszym miejscu” – komentuje Grabowski.

Wyjątkowe jury z polskim akcentem

S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni – utalentowanych  i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie oraz sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju, jak również  – rozwój wysokiej klasy gastronomii –  fine dining.

Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze trzech wyjątkowych szefów kuchni: Łukasz Wącirz z restauracji Avocado w Poznaniu, Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni oraz Jan Kilański z restauracji Główna Osobowa, również w Gdyni. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiadają  wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdką Michelin.

 Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku” – mówi Amaro.

Zwycięzca, którego poznamy w październiku, weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.

Nadesłał:

wiska

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl