Dlaczego zimą warto jeść zupy?


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Dlaczego zimą warto jeść zupy?
2023-01-18
Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę.

Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich pestki dyni lub słonecznika HELIO. To doskonały dodatek do posiłków! Nie masz pomysłu jakiego przepisu spróbować na początek? Polecamy wegański krem batatowy ze słonecznikowym pesto. To przepis z Poradnika Domowego, który idealnie sprawdzi się zimą.

Składniki:

1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli
i tłuszczu • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 4 średnie bataty • 10 dag czerwonej soczewicy • 1 cebula • 5-6 ząbków czosnku • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego • 150 ml oliwy • 5-6 cm kawałek kłącza świeżego imbiru • 1 łyżeczka mielonego kuminu • 2-3 liście laurowe • 1 pęczek bazylii • sól • pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany
i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając. Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą. Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią.

Smacznego!

Nadesłał:

marta.skibinska@efektpr.pl

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl