Naukowcy potwierdzają: istnieje związek między odżywaniem a zdrowiem psychicznym i fizycznym


Naukowcy potwierdzają: istnieje związek między odżywaniem a zdrowiem psychicznym i fizycznym
2020-11-10
Naukowcy współpracujący z University of Illinois i Laboratorium Badawczym Sił Powietrznych ogłosili wyniki nowego badania, które wykazało bezpośredni związek między sprawnością fizyczną, wydajnością poznawczą i optymalnym odżywianiem.

Eksperci ujawnili, że odpowiednie odżywianie nie tylko napędza nasz organizm i poprawia kondycję, ale także daje nam przewagę psychiczną.

Badacze podzielili 148 uczestników badania na dwie grupy, które przez 12 tygodni poddawano eksperymentowi. Obie grupy wykonywały ten sam program treningowy, który obejmował zrównoważony program ćwiczeń obejmujący trening aerobowy i trening oporowy. Oprócz programu szkoleniowego jedna grupa otrzymała napój odżywczy, druga - placebo. Badanie wykazało, że wysiłek fizyczny połączony ze spożywaniem wysokobiałkowego napoju odżywczego doprowadził do statystycznie istotnych zmian, które dotyczyły zarówno sfery fizycznej, jak i psychicznej:
11% - o tyle poprawiła się pamięć robocza badanych, która odpowiada za przetwarzanie informacji i rozwiązywanie problemów (pozwala nam na wielozadaniowość i często jest „upośledzona” pod wpływem stresu),
6% - o tyle poprawił się czas reakcji uczestników (stali się szybsi i bardziej dokładniejsi),
8% - o tyle obniżyło się tętno spoczynkowe (oznaka zwiększonej sprawności sercowo-naczyniowej).

- Od dawna wiadomo, że zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na homeostazę naszego organizmu – mówi dietetyk Joanna Wasiluk. - Połączenie ćwiczeń z odpowiednią dietą wpływa również na poprawę funkcji mózgu. Jedząc mądrze i zdrowo jesteśmy sprawniejsi fizycznie, mamy lepszy nastrój i zwiększamy efektywność działania – dodaje ekspert.

Odpowiednia suplementacja – co warto jeść?
Badania te potwierdzają, że suplementacja diety odpowiednimi składnikami odżywczymi może wspierać i ułatwiać osiąganie lepszych wyników. Wśród nich znajdują się m.in. produkty bogate w:
• Magnez
Niedobory magnezu odczuwa wielu z nas. Wśród objawów najczęściej pojawiają się: zmęczenie, lęk, bezsenność. Magnez znaleźć można w wielu ciemnozielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych, orzechach. Cennym źródłem magnezu jest także ser żółty. - Warto dodać, że ser żółty dodaje także energii, a dzięki serotoninie poprawia humor - wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki.

• Witamina C
Znaleźć możemy ją w większości świeżych owoców i warzyw. Pomaga kontrolować poziom kortyzolu we krwi i co istotne - zwiększa produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Pozytywnie wpływa także na układ nerwowy i wspiera tzw. sygnalizację komórkową, poprawiając jednocześnie pamięć.

• Witaminy z grupy B
Wspomagają funkcję nadnerczy (szczególnie witamina B12). Ekspert z MSM Mońki podpowiada: - Sery dojrzewające są bardzo dobrym źródłem witaminy B12. A wszystko to za sprawą procesu ich dojrzewania. W trakcie niego namnażają się specjalnie dodane do sera bakterie, które m.in. właśnie produkują B12. W efekcie otrzymujemy produkt, którego już 100 g zapewnia zalecaną dzienna dawka do spożycia. Witaminę B znajdziemy także w produktach pełnoziarnistych, nasionach i orzechach.

• Luteina
Substancja wykazuje właściwości przeciwzapalne i silne działanie przeciwutleniające. Luteinę można znaleźć w żółtkach jaj, ciemnolistnych zieleniach, takich jak jarmuż i szpinak, oraz owocach i warzywach o jaskrawych kolorach, w tym papryce, marchewce, kukurydzy, pomidorach, słodkich ziemniakach, groszku, awokado, pomarańczach i melonach.

Skoro wiemy, że istnieje związek między odżywaniem a zdrowiem psychicznym i fizycznym to czas na gruntowny przegląd nawyków żywieniowych. Może z ich zmianą nie warto czekać do nowego roku?

Nadesłał:

Commplace

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl