Nieoczywisty dodatek do jesiennych skarbów natury


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Nieoczywisty dodatek do jesiennych skarbów natury
2018-09-17
Uwielbiamy bogactwo jesiennych smaków. Grzyby i dojrzałe warzywa aż się proszą o swoje miejsce na stole. Większość z nas ma sprawdzone i ulubione przepisy. A może warto coś zmienić i zaskoczyć najbliższych?

Poznaj nieoczywiste pomysły na nowy smak jesiennych potraw z aromatyczną nutą musztardy, łagodnie lub na ostro.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Musztarda wyśmienicie smakuje i jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań. Sięga po nią zarówno amator mocnych, kulinarnych wyzwań, jak i wielbiciel łagodnych doznań. Dla pierwszych znakomitym dodatkiem będzie ostra w smaku Musztarda Kielecka sarepska, drugim powinna przypaść do gustu delikatna, lekko słodkawa Musztarda Kielecka kremska. Jak ich użyć, aby przygotować niebanalne, jesienne potrawy?

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki kroimy w średniej szerokości paski i układamy w wyparzonych słoikach. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Całość wypełniamy zalewą – zagotowaną wodą z octem i cukrem z dodatkiem Musztardy Kieleckiej sarepskiej lub Musztardy Kieleckiej kremskiej. Pasteryzujemy 10 minut. Następnie ustawiamy dnem do góry.

Wege flaczki

Musztarda znakomicie sprawdzi się w wegetariańskiej wersji flaczków. Zamiast mięsa – używamy tu np. popularnych boczniaków. Grzyby, marchewkę i pietruszkę kroimy w paski, podduszamy przez około 10 minut z liściem laurowym i ząbkiem czosnku z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Następnie dodajemy litr wody lub bulionu, przyprawy (paprykę), zioła (np. majeranek) i całość dusimy przez kolejne 20 minut. Dodajemy łyżeczkę Musztardy Kieleckiej kremskiej (w wersji łagodnej) lub łyżeczkę Musztardy Kieleckiej sarepskiej (na ostro), jeszcze raz zagotowujemy i… serwujemy.

Papryka po chorwacku

Jesienny smak dojrzałej papryki przygotowany na sposób chorwacki, przypominający słoneczne wakacje… Czego potrzebujemy? Oczywiście dojrzałej papryki, a do tego octu, wody, cukru i soli – całość gotujemy, a na koniec dodajemy wymieszaną na gładko z olejem Musztardę Kielecką. Masę wlewamy do czystych słoiczków, których nie trzeba pasteryzować.

Cena sugerowana:

Musztarda Kielecka kremska 2,19 zł brutto / 190g

Musztarda Kielecka sarepska 2,19 brutto / 190 g

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl