Tak Smakuje Dolce Vita na Festiwalu Smaku Gruczno 2018
W weekend 18-19 sierpnia w Grucznie odbyła się 13. już edycja jednego z najsmaczniejszych festiwali kulinarnych – Festiwalu Smaku Nie mogło zabraknąć tam pysznego akcentu w postaci włoskich serów: Parmigiano Reggiano, Asiago i Gorgonzoli, czyli bohaterów unijnej kampanii Tak Smakuje Dolce Vita.
Strefa Tak Smakuje Dolce Vita była doskonale zlokalizowana w urokliwej Alei Miodów i cieszyła się dużym zainteresowaniem przez cały czas trwania festiwalu. Odwiedzający mieli okazję spróbować prawdziwych włoskich specjałów i degustować różne sery: Parmigiano Reggiano dojrzewającego 24 i 30 miesięcy, Asiago Fresco i Asiago Stagionato oraz Gorgonzolę Dolce i Gorgonzolę Piccante. Każdy mógł także nabyć sery na stoisku dystrybutora oryginalnych włoskich produktów – firmy North Coast.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
W czasie dwóch festiwalowych dni odbyły się dwa godzinne pokazy live cooking, które prowadziła ambasadorka kamapanii Tak Smakuje Dolce Vita – Cristina Catese wraz z Kacprem Pakułą. Podczas pokazów kulinarnych goście festiwalu mogli degustować przygotowane dania, a także wziąć udział w konkursach.
– To był fantastyczny weekend. Prawdziwa słoneczna festa italiana! W czasie Festiwalu Smaków mogłam dzielić się swoją pasją do gotowania i odpowiadać na pytania, jak łączyć sery z sezonowymi i regionalnymi polskimi dodatkami takimi jak cukinie, pomidory i papryki, żeby ugotować pyszne, nieskomplikowane domowe posiłki. Przygotowałam tak wiele porcji jedzenia, a każdy, kto odwiedzał stoisko Tak Smakuje Dolce Vita odchodził najedzony i zadowolony. – mówi Cristina Catese.
Goście, którzy odwiedzali strefę Tak Smakuje Dolce Vita mogli poczuć autentyczny włoski klimat, który był zasługą zarówno sympatycznych kucharzy, jak również zgranej i profesjonalnej ekipy wraz z pomocnikami szefów kuchni i czterema hostessami.
We włoskim menu podczas Festiwalu Smaku w Grucznie znalazły się:
- makaron conchigliette z Gorgonzolą, chrupiącą pancettą i rukolą,
- makaron casarecce z czerownym pesto i Parmigiano Reggiano,
- szaszłyki faszerowane Asiago Fresco z bazylią, aromatycznymi pomidorami, papryką, ogórkami, czarnymi oliwkami i oliwą z bazylii,
- koszyczki z Parmigiano Reggiano, pomidorkami koktajlowymi i bazylią,
- sałatka a la Cesar z suszonymi pomidorami, kaparami, czarnymi oliwkami, płatkami Asiago Stagionato i winegretem balsamicznym.
- mini klopsiki faszerowane Gorgonzolą Piccante, pietruszką i cukinią, serwowane z mini sałatką z sezonowych warzyw,
- Parmigiano Reggiano na kurczaku z kolorowym pieprzem, czosnkiem, pomidorami i bazylią,
- Asiago Fresco z sałatką z kaszy gryczanej z pietruszką, cukinią, cebulą i boczkiem,
-
· bruschetta ze smażonymi bakłażanami, Gorgonzolą Dolce, tymiankiem, bazylią i pomidorami.
· W czasie dwóch dni Festiwalu Smaku można było spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski takich jak miody, sery, wina, nalewki, pieczywo oraz wędliny, które zaprezentowało ponad pięćdziesięciu wytwórców z całego kraju. Pojawili się także producenci z zagranicy m.in. z Austrii oraz Włoch.
- Panel użytkownika
- Złote Wpisy
-
https://bagazniki-rowerowe.com.pl/ Ogrodzenia i bramy panelowe Auto-solutions.pl bagażniki dachowe i oświetlenie
- Alfabetyczny spis kategorii
- A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | Ł | M | N | O | P | R | S | Ś | T | U | V | W | Y | Z | Ź | Ż
- Ostatnio dodane
-
Wpisy katalogowe
- KSM Vision
- Pamiętamy sprzątanie grobów Poznań
- usługi inernetowe: pozycjonowanie, hosting, rejestracja domengo2.com.pl
- Expertia24 Przemysław Walczuk
- Radca Prawny Grzegorz Kowalski
- F.A.F. sp. z o.o.
- PAKKA Sp. z o.o.
- Rolety Bubendorff
- Frontline Biosciences S.A.
- Adwokat Dominika Daniluk – Prawnik | Kancelaria Adwokacka | Adwokat Ząbki
- Adwokat Ursus - Dominika Daniluk | Kancelaria Adwokacka | Prawnik | Adwokat
- RLG
- Polityka dla młodzieży
- PROJEKT EDUKACYJNO-ARTYSTYCZNY KARUZELA
- MP LIBERTY