Białko sojowe pomoże zrzucić zbędne kilogramy


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
2018-06-27
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej energetyczności prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Niska świadomość szkodliwego wpływu działalności człowieka na środowisko naturalne przejawia się nie tylko na poziomie codziennych nawyków społeczeństwa, ale również w rolnictwie czy przemyśle. Z danych ONZ wynika, że blisko 30 proc. dziko żyjących stad ryb jest przełowionych, a ok. 60 proc. stad jest poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Eksperci szacują, że jeśli obecne praktyki się nie zmienią, niektóre gatunki ryb i owoców morza całkowicie znikną już w ciągu najbliższych 40 lat. To tylko jeden z licznych problemów, z którymi zmaga się morski ekosystem.

Na konieczność przeprowadzania działań promujących odpowiedzialne pozyskiwanie surowców przez przedsiębiorstwa zwróciła uwagę firma DuPont, funkcjonująca między innymi w branży hydrokoloiodów, czyli substancji żelujących i zagęszczających wykorzystywanych przede wszystkim w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. - W branży hydrokoloidów wodorosty są kluczowym surowcem. Jako że jesteśmy jednym z ich największych nabywców, naszym celem jest wprowadzenie i promowanie ekologicznych praktyk w zarządzaniu ich wzrostem na całym świecie – mówi Erick Ask, Seaweed Development Manager w DuPont Nutrition & Health. – Program ten, a także liczne akcje sprzątania wybrzeży zorganizowane wśród naszych pracowników to odpowiedź na potrzebę włączenia się wielkich korporacji w działania dążące do ochrony oceanów i całego środowiska naturalnego.

Program zrównoważonego pozyskiwania wodorostów powstał we współpracy z organizacją The Anderson Cabot Center for Ocean Life funkcjonującą przy Akwarium w Nowej Anglii. Jego celem jest wypracowanie przejrzystego łańcucha dostaw, promowanie ekologicznych rozwiązań
i zapewnienie odpowiednich warunków naturalnych potrzebnych do wzrostu wodorostów. Pionierska inicjatywa zostanie wdrożona w Norwegii i Islandii, lecz planuje się, by zaadaptować ją także w innych kluczowych dla branży regionach. - Poprawa poziomu ekologiczności wodorostów ma daleko idące korzyści dla środowiska przybrzeżnego, zamieszkujących je społeczności, a także dla innych organizmów zamieszkujących wodny ekosystem – tłumaczy Dr. John Mandelman, kierownik naukowy i wiceprezes Anderson Cabot Center for Ocean Life.

Światowy Dzień Oceanów został oficjalnie ustanowiony przez ONZ w 2009 roku. Szereg organizowanych z tej okazji inicjatyw ma przypominać o problemach, z którymi zmaga się morski ekosystem i doprowadzić do zwiększenia społecznej odpowiedzialności za środowisko naturalne.

Nadesłał:

Publikacja_EUROPE

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl