Dobra gofrownica, czyli idealne gofry na słodki deser
Kto z nas nie lubi gofrów? Smaczne, chrupiące, kojarzące się z wakacjami. Chrupiące gofry to ulubiona przekąska dorosłych i dzieci. Pyszne gofry występują w wielu odsłonach. Mogą być zbite i ciężkie lub lżejsze, jakby nadmuchane. Podane z dodatkami na słodko lub słono.
Oprószone cukrem pudrem lub podane z chmurką ze słodkiej bitej śmietany. Niezmienny jest jednak ich kształt, który nadaje im gofrownica. Pieczenie gofrów w wyżłobionych kratkach powiększa ich powierzchnię, a tym samym sprawia, że są idealne. Pieczenie chrupiących gofrów wymaga odpowiedniego sprzętu, dobrego przepisu na ciasto i odrobiny cierpliwości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Gofrownica w domu, czyli pyszny deser dla małych i dużych domowników
Wyjazd nad polskie morze kojarzy się z godzinami spędzonymi na plaży i goframi z bitą śmietaną jedzonymi na molo. Każdy ma swoją ulubioną budkę z goframi. Za każdym razem ciężko się zdecydować na konkretne dodatki. Oczy zjadłyby wszystko. Cukier puder, polewa czekoladowa, owoce, posypki, a nawet frużelina. Po powrocie z wakacji zostają wspomnienia i chrapka na więcej. Na szczęście smaczne puszyste gofry, z dala od szumu fal, można przygotować również w domu. Wystarczy gofrownica i dobry przepis na ciasto. Ważne, aby w urządzeniu była regulacja temperatury, płytki były wykonane z nieprzywierającego tworzywa, a obudowa wykonana ze stali nierdzewnej. Gofrownica powinna mieć dużą moc, być łatwa w obsłudze i bezawaryjna. Jeśli posiada automatyczne programy, to nasza praca będzie jeszcze łatwiejsza. Aby znaleźć idealną gofrownicę warto przeanalizować ranking sprzętów na stronie zestawienie.pl. Dobra gofrownica będzie służyła nam wiele lat.
Jak zrobić smaczne gofry?
Gofrownica domowa to inwestycja, która spodoba się wszystkim domownikom. Gofry można przyrządzać na wiele sposobów. Mogą być deserem na słodko lub daniem wytrawnym podanym z warzywami, serem halloumi lub hummusem. Dla osób, które lubią poznawać nowe smaki idealne będzie połączenie słodkich gofrów z grillowanymi brzoskwiniami, twarożkiem, miodem i orzechami. Aby przygotować perfekcyjne ciasto będziemy potrzebować mąki, proszku do pieczenia, soli, sody oczyszczonej oraz cukru. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do nich masło, mleko, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Na koniec masę łączymy z ubitymi białkami. Mocno rozgrzewamy naszą gofrownicę. Urządzenie dobrej jakości będzie miało możliwość regulacji temperatury. Gofry smażymy od sześciu do ośmiu minut. Kiedy wylejemy ciasto na kartkę od razu zamykamy pokrywę. Dzięki temu nasze ciasto będzie mogło zwiększyć swoją objętość.
Źródło fotografii: pixabay.com
Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Nadesłał:
slawek
|