Słów kilka o opakowaniach żywności


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Słów kilka o opakowaniach żywności
2016-10-27
Dlaczego opakowanie dobrej jakości jest takie ważne? Klienci bardzo często nie zawracają uwagi na opakowanie, w którym przechowywana jest żywność. Jest to jednak bardzo ważny element kupowanych przez nich produktów spożywczych.

Gdyby nie opakowanie, żywność byłaby narażona na działanie czynników zewnętrznych, więc pogorszyłaby się w znaczny sposób jej jakość. Co więcej na opakowaniu można umieścić etykietę z informacją na temat składu produktu oraz kaloryczności, co daje dużo informacji konsumentom na temat tego, co jedzą. Opakowania znacznie ułatwiają także zachowanie właściwej postaci danego produktu i utrzymanie jego odpowiedniej wilgotności. Często to właśnie wybór opakowania wpływa na to, jakie dany produkt ma właściwości odżywcze.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Przepisy regulujące wytwarzanie opakowań

Przepisy prawa regulują to, w jaki sposób powinny wyglądać materiały, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Producenci odpowiadają za to, czy ich produkt został właściwie wykonany i spełnia wszystkie wytyczne. W tym wypadku producentem nie jest tylko ten, który wytwarza, ale także ten, który sprowadza materiały z zagranicy i wprowadza je do obrotu.

Przepisy dotyczące jakości wytwarzanych opakowań określa rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z dnia 27 października 2004 roku w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. To rozporządzenie dokładnie określa, jakie są ogólne wymagania dla wszystkich wyrobów, które mają kontakt z jedzeniem, określa tryb uzyskania zezwolenia na nowe substancje, mówi też o tym jak należy znakować materiały i wyroby, które mają kontakt z żywnością.

Rodzaje opakowań

Najbardziej popularne i jednocześnie tanie, są opakowania z papieru i tektury. Mają nie tylko estetyczny wygląd i niską cenę, łatwo też się je barwi i formuje. Ważną cechą charakterystyczną jest także to, że mają niską przewodność ciepła. Za ich wady uznaje się małą sztywność i stabilność, małą odporność na wilgotność i niewielką barierowość jeśli chodzi o tłuszcze i zapachy. Bardzo szybko ulegają też procesowi starzenia.

Ma rynku można także spotkać opakowania szklane i metalowe. Również są bardzo popularne. Obecnie ich jakość jest cały czas udoskonalana, wiąże się to głównie z postępami w dziedzinie technologii produkcji. Główną zaletą opakowań szklanych jest to, że szkło jest chemicznie obojętne, więc nie wywiera złego wpływu na produkty, nawet wtedy, gdy produkty przechowuje się długo. Ponadto znacznie ułatwiają identyfikacje produktu, ponieważ opakowania szklane są przeźroczyste. Natomiast opakowania metalowe bardzo dobrze chronią produkty przed światłem, wilgocią i zapachami obcymi. Podobnie jak opakowania z tektury i papieru są stosunkowo niedrogie.

Inne rodzaje opakowań to opakowania drewniane, z tworzyw sztucznych, tkanin i opakowania wieloskładnikowe. Opakowania drewniane są bardzo wytrzymałe, jednakże mają wiele wad m. in. pęcznieją pod wpływem wilgoci, posiadają małą odporność na czynniki zewnętrzne i trudno się je myje i odkaża. Opakowania z tworzyw sztucznych są rzadziej używane niż wszystkie wyżej wymienione, jednakże mają wiele zalet, wśród których można wymienić wytrzymałość mechaniczną i lekkość. Opakowania z tkanin są najstarszą metodą pakowania żywności, choć ostatnio mocno tracą na znaczeniu na rzecz opakowań z papieru.

 

Zapraszamy na stronę internetową Joppol, gdzie można zapoznać się z oferta oraz  informacjami na temat opakowań.

 

 

 

Nadesłał:

Danutar

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl