Wypróbuj przepisy z mieszanką keksową


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Wypróbuj przepisy z mieszanką keksową
2025-04-16
Wielkanoc to magiczny czas – pachnie domowym ciastem, świeżo upieczonym mazurkiem i... ciepłą, rodzinną atmosferą. A jeśli mowa o wypiekach – wiadomo, że nie może zabraknąć bakalii! Mieszanka keksowa HELIO to prawdziwy niezbędnik w każdej kuchni – nie tylko od święta.

Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego - trzy inspirujące przepisy z użyciem mieszanki keksowej HELIO. Gotowi na kulinarną podróż pełną smaku? No to zaczynamy!

Babeczki marchewkowe z mieszanką keksową HELIO
Idealne na świąteczny stół i do codziennej kawy!

Składniki:

  • 2 drobno starte marchewki

  • 1 szklanka mąki

  • ½ szklanki oleju

  • ½ szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ szklanki mieszanki keksowej HELIO

Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj bakalie i delikatnie wmieszaj do masy. Przełóż do foremek i piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Efekt? Puszyste, wilgotne babeczki z pyszną bakaliową niespodzianką w środku!

Śniadaniowe bułeczki drożdżowe z bakaliami
Miękkie, pachnące, idealne na poranny posiłek!

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 jajko

  • 60 g masła

  • 1 szklanka mieszanki keksowej HELIO

Wykonanie:
Przygotuj zaczyn z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki. Odstaw na 15 minut. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Po wyrośnięciu uformuj bułeczki, wypełnij bakaliami i piecz 20 minut w 180°C. Pyszna alternatywa dla klasycznych bułek - idealna z masełkiem lub miodem.

Fit batoniki owsiane z bakaliami
Szybka, zdrowa przekąska - idealna do pracy, szkoły lub na trening!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych

  • 3 łyżki miodu

  • 1 dojrzały banan

  • ½ szklanki masła orzechowego

  • ½ szklanki mieszanki keksowej HELIO

  • Szczypta cynamonu lub kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki, rozprowadź na blaszce z papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180°C. Po wystudzeniu pokrój na batoniki. Gotowe! Naturalna słodycz, mnóstwo energii i chrupiący akcent HELIO.

Z takim zestawem przepisów Wielkanoc (i nie tylko!) nabierze wyjątkowego smaku. Mieszanka keksowa HELIO to niezastąpiony składnik - sprawdzi się zarówno w tradycyjnych wypiekach, jak i nowoczesnych, codziennych przekąskach.

Niech te Święta będą pełne smaku, radości i wspólnego gotowania. Z HELIO i odrobiną kulinarnej fantazji każdy przepis może być wyjątkowy!

Nadesłał:

EWAM1432

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl