Rozgrzewające potrawy w nowej odsłonie. Sprawdź, jak umami zmienia oblicze tradycyjnych potraw
Zimowa aura daje się we znaki? Umil sobie chłodne dni pysznymi i rozgrzewającymi posiłkami. Sięgnij po przepisy z VEGETA UMAMI i odkryj na nowo smak ulubionych potraw.
Ciepłe i pożywne śniadania
Śniadanie to pierwszy i kluczowy posiłek dnia – wpływa na nasza energię i koncentrację. Gdy marzec wciąż przynosi jeszcze chłodne poranki, warto zacząć dzień od śniadania, które będzie pożywne, ale również rozgrzeje nas od wewnątrz. Owsianka, jaglanka, jajecznica, omlet czy tosty to proste dania, z którymi można dobrze rozpocząć dzień. W celu urozmaicenia porannych posiłków, warto dodać VEGETA UMAMI do wytrawnych śniadań. Przyprawa w płynie idealnie komponuje się z każdą kulinarną wizją, nadając potrawom bogaty, długotrwały aromat w zaledwie kilka chwil. Dzięki swojej uniwersalności świetnie sprawdzi się do każdego rodzaju dania. Przyprawa nie zawiera barwników ani konserwantów.
Przepis: Omlet z pieczarkami i szpinakiem
Składniki (1 porcja):
2 jajka
3–4 pieczarki
Garść świeżego szpinaku
1/2 łyżeczki VEGETA UMAMI
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka masła lub oliwy do smażenia
Sposób przygotowania
Pokrój pieczarki w cienkie plasterki, a szpinak lekko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż przez 2–3 minuty, aż zaczną się rumienić. Dodaj szpinak i smaż jeszcze minutę. W miseczce roztrzep jajka z pieprzem i dodaj pieczarki oraz szpinak. Dodaj kilka kropel VEGETA UMAMI i wymieszaj. Następnie wlej masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu przez około 3–4 minuty pod przykrywką.
Rozgrzewające dania jednogarnkowe
Chłodne miesiące to dobry moment na jednogarnkowe dania. Zupy, curry, czy gulasze – są sycące, proste w przygotowaniu i dostarczają energii. Co więcej są to potrawy, w których przygotowaniu można wykorzystać różne warzywa i składniki, które mamy w lodówce. To pyszne i komfortowe rozwiązanie na każdy dzień. Aby nieco urozmaicić smak dobrze znanych potraw, warto dodać VEGETA UMAMI, która wzmocni smak potrawy i sprawi, że będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Ta płynna przyprawa stanowi uzupełnienie różnych składników dania, dzięki czemu smak jest bardziej intensywny i pozwala czerpać pełną przyjemność z jedzenia. Wystarczy kilka kropel, aby przygotowane danie miało bardziej wyrazisty smak.
Przepis: Zupa krem z pieczonych warzyw
Składniki (4 porcje):
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ziemniaki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki VEGETA UMAMI
1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
750 ml bulionu warzywnego VEGETA Natur lub wody
Sposób przygotowania:
Warzywa – marchew, paprykę, cebulę, pietruszkę, ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blaszkę, skrop oliwą i dopraw VEGETA UMAMI, czosnkiem tymiankiem lub oregano. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion i gotuj przez 5 minut. Następnie zblenduj całość na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!
Nadesłał:
walk_pr
|