Profesjonalna kuchnia w domu


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Profesjonalna kuchnia w domu
2022-02-18
Zaprojektowana przez Antonio Cittero w latach 80. XX wieku kuchnia Italia inspirowana jest nowojorskimi loftami i profesjonalnym, restauracyjnym zapleczem. Odwzorowuje ideę zaczerpniętą z włoskiego podejścia do centralnej roli, jaką pełni w życiu rytuał gotowania i jedzenia.

Italia to pierwsza kuchnia marki Arclinea, której udało się przeszczepić do wnętrz domów rozwiązania techniczne i estetykę charakterystyczną dla kuchni profesjonalnych. Tym sposobem wyznaczyła trend, który trwa do dziś. 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Zmiana skali

Sama przez lata ewoluowała dostosowując się do potrzeb współczesnego użytkownika. Jej powstanie ciekawie obrazuje przy tym okres, w którym gotowanie na poziomie mistrzowskim przestało być domeną kucharzy z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelina. - Kultura jedzenia i przygotowywania potraw w owym czasie przekroczyła granice elitarności – wspomina Antonio Cittero. –  To był najlepszy moment, by idąc tym tropem, stworzyć projekt kuchni w pełni profesjonalnej, jednak skalą dopasowanej do potrzeb gotowania w domu, u siebie –  dodaje. Zanim powstał projekt, Cittero wnikliwie przyglądał się kuchniom popularnych restauracji obserwując każdy ruch i gest mistrzów patelni.

 

Nic zbędnego
Italia opiera się na stali. To materiał, który wprowadza nową jakość estetyczną do wnętrza kuchni i broni się zarówno we wnętrzach industrialnych, nowoczesnych, jak i klasycznych. Stal jest przy tym niezwykle łatwa w codziennym utrzymywaniu czystości, trwała i wytrzymała. Idealna podstawa gotowania. Każdy element kuchni przemyślany jest pod kątem konkretnych potrzeb i wprowadza wiele nowych na owe czasy rozwiązań. Co ją charakteryzuje? Po pierwsze głębsze blaty pozwalające swobodnie przesuwać i manewrować pomiędzy garnkami, patelniami i misami. Po drugie podwójne zlewozmywaki. Jeden przeznaczony do płukania produktów, a drugi na brudne garnki i patelnie. Po trzecie dwie wyspy, z których jedna jest typowo robocza, a druga – bardziej reprezentacyjna – może służyć, np. do spożywania posiłków. Przymocowany do niej drewniany barek przełamuje przy tym lekko chłodne wrażenie, jakie pozostawia stal. Po czwarte okapy wyspowe. Podświetlone, wyposażone w półki do przechowywania produktów, z możliwością zawieszenia na nich narzędzi roboczych. A wizualnie pięknie klamrujące tę niezwykłą kuchnię. Italia jest skrupulatnie zaprojektowana w oparciu o wizję projektanta: nie ma tu być nic, co jest zbędne.

 

Rzemiosło i technologia
Kuchnia Italia to obecnie bogata kolekcja obejmująca rozmaite akcesoria i układy, które można łatwo dopasować do swojego metrażu i potrzeb. Doskonale uzupełniają ją, np. wysokie szafy z drzwiami Lignum wykończone, np. modnymi obecnie lamelami z czarnego jesionu czy elegancki moduł Vina przeznaczony do przechowywania kolekcji win, który można z kolei rozbudować o barek z wieszakiem na kieliszki. I humidor dla cygar.

Serce Italii jest jednak wciąż ze stali. Zgodnie z potrzebami estetycznymi kuchnia ma dopracowany każdy element, choćby produkowane rzemieślniczo uchwyty do szafek. Na każdym kroku docenia się też jej funkcjonalność. Nawet w takich drobiazgach, jak blaty robocze z rantem. Kuchnia ewoluuje w kierunku wyrafinowanych wykończeń i coraz lepszych rozwiązań. Wciąż jednak nie ma w niej nic, co zbędne! Kuchnię Italia obejrzeć można w showroomie Kari-Mobili. www.kari-mobili.pl

Nadesłał:

jaroslaw.kril@nowickipr.com

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl