Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół
2021-12-15
Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku! Składniki na spód:
  • 300 g ciastek korzennych
  • 80 g migdałów blanszowanych
  • 100 g Masła 83% Piątnica

Polewa:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:
  • 150 g mlecznej czekolady z orzechami
  • 90 g Śmietanki 30% OSM Piątnica

Masa serowa:

  • 240 g orzechów włoskich
  • 130 g cukru muscovado
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g Śmietanki 30% UHT Piątnica
  • 420 g serka Mascarpone Piątnica
  • 420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  • W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
  • Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami - wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
  • Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić idodać 120 g serka Mascarpone - wymieszać.
  • Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników - połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
  • Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
  • Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotować polewę - rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.
  • Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.

Smacznego!

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl