Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
2024-10-01
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. To doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów oraz próbowania przepisów na smaczne i pożywne dania bez mięsa. Bogactwo smaków kuchni wegetariańskiej jest bardzo rozległe i w tym wyjątkowym dniu VEGETA zachęca do jego odkrywania.

Bogactwo smaków wege

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią.  To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.

 

Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu

Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.

 

 

 

 

Przepisy:

 

1.     Zupa jarzynowa

 

  Składniki:

 

·      1 łyżka oliwy z oliwek

·      2 marchewki (150 g)

·      50 g korzenia selera

·      1 cebula (60 g)

·      2 ziemniaki (200 g)

·      1 laska selera naciowego (60 g)

·      sól

·      VEGETA Maestro pieprz czarny mielony

·      1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.

Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu. 

2.     Makaronowa sałatka z porem

 

 Składniki:

 

·      150 g makaronu

·      sól

·      250 g porów

·      80 g cebuli

·      1 ząbek czosnku

·      4 łyżki oliwy z oliwek

·      czarny pieprz

·      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

·      1 łyżka uprażonego sezamu

·      1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.

 

3.     Makaron z tofu i warzywami

 

Składniki:

 

·      90 g tofu 

·      1 opakowanie makaronu PODRAVKA spaghetti 

·      3 marchewki

·      szczypiorek

·      1 imbir

·      1 ząbek czosnku

·      3 łyżki sosu sojowego ciemnego

·      2 łyżki oleju rzepakowego

·      Vegeta UMAMI

 

 

Sposób przygotowania:

 

Rozpocznij od ugotowania makaronu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i odstaw go do wystygnięcia. Następnie tofu posiekaj w kostkę i umieść w misce. Wymieszaj drobno posiekany czosnek oraz imbir, sos sojowy, VEGETA Umami oraz odrobinę oleju rzepakowego i połącz z tofu. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut. W międzyczasie pokrój marchew w cienkie słupki. Smaż tofu na patelni z obu stron i dodaj marchewkę – smaż wszystko jeszcze przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie, przełóż zawartość patelni na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć makaron, dodaj trochę sosu sojowego i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj tofu i warzywa, dokładnie wymieszaj z makaronem i gotowe.

 

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

 

Nadesłał:

walk_pr

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl