Słodka Impreza z Kajmakiem HELIO


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Słodka Impreza z Kajmakiem HELIO
2025-02-20
Planujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem? Mamy dla Ciebie przepis, który nie tylko zachwyci smakiem, ale także pięknie się prezentuje! Kajmakowy mus z chrupiącymi herbatnikami i delikatną śmietanką to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Kajmakowy deser w słoiczkach - składniki:

  • 1 puszka kajmaku HELIO (ok. 400 g)
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g herbatników lub biszkoptów
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Kakao lub starta czekolada do dekoracji
  • Orzechy lub karmelizowane migdały (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kremu kajmakowego
Ubij śmietankę na półsztywno, następnie dodaj mascarpone i kajmak HELIO. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu, na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.

Warstwowanie deseru
Pokrusz herbatniki lub biszkopty na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz dodać nutę kawową, skrop je rozpuszczoną kawą. W słoiczkach układaj na przemian warstwy ciastek i kremu kajmakowego.

Dekoracja
Wierzch deseru posyp kakao lub startą czekoladą. Możesz także dodać posiekane orzechy lub karmelizowane migdały, by nadać deserowi wyjątkowej chrupkości.

Chłodzenie
Najlepiej schłodzić deser w lodówce przez kilka godzin - wtedy smaki doskonale się połączą, a konsystencja stanie się jeszcze bardziej aksamitna.

To szybki, ale efektowny deser, który sprawdzi się na każdą okazję - od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Spróbuj i zachwyć swoich gości tym słodkim akcentem!

Nadesłał:

Ewick1

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl